Някои митове в почистването

Някои митове в почистването

 От 11 юни 2015

Не вярвайте на всичко, което сте чули някога за това как да поддържате дома си в изряден вид. Някои версии датират от времето на баба ви, други почиват на съмнителна логика, а трети не само, че не вършат работа, ами вредят.

Белината е най-добрият чистач

Не, тя е дезинфектант. Убива микроби и бактерии, бори се успешно с мухъла, но не е универсално почистващо средство за ежедневна употреба. Не става да полеете с нея мазния плот, нито да напръскате загорелите стени на фурната. Не е добра идея и да  минавате пода и мебелировката с нея. Белината има избелващи свойства. Може да направи чудеса с повехналия цвят на бельото ви, но и да свали маковете от килима в хола без проблем, заедно с окраската на дървения скрин. Да не говорим как мирише. "На чисто", биха казали феновете на хлорния препарат. Но най-вероятно те не са в групата на страдащите от алергия или астма.

Повече сапун, по-добър резултат

Ясно е, че не може да измиете пълна мивка с мръсни чинии с една капка веро. Друго си е да разпените гъбата добре и да сапунисате посудата обилно. Изплаквате добре след това и всичко светва. Не така стои обаче въпросът с обемистите повърхности, които не може да облеете старателно под душа и да напъхате под чешмата. Свойството на сапуна е да привлича замърсяването. Колкото повече е то, толкова повече е препаратът, които ви се иска да излеете върху него. И толкова повече вода и време ще са ви нужни, за да го отмиете. Ако не успеете, част от препарата заедно със задържаната в него мърсотия, просто изсъхва обратно там, откъдето предварително сте се опитали да я извадите. С други думи, много работа – ефект почти никакъв.

Полиране при всяко бърсане

Мебелите отдавна не са това, което са били някога. Нови технологии и синтетични материали отдавна са изместили естественото дърво от лидерското място в домашния интериор. Съвсем логично препаратът за полиране на дърво едва ли е най-добрият избор за третиране на повърхностите, които ви заобикалят вкъщи. Може би приличат на дърво, но може и да не са направени от такова. А даже и да са, нямат нужда от ежедневно лъскане до блясък. Перманентният механичен, а и химически, заради препаратите, тормоз не им понася добре. Почиствайте праха от мебелите често и със суха кърпа. В краен случай, ако много се изкушавате, полирайте, но рядко.

Най-добре се чистят прозорци с вестник

Това твърдение също има много верни последователи, които са готови да го бранят като ненадминат трик в домакинството. С вестник прозорците може да се избършат успешно. Подсушава и не оставя мъхчета по стъклото, но цапа – с мастило, особено бялата PVC дограма, и размазва мърсотията.

Честото прахосмучене унищожава килима

Същото се отнася и за прането, гладенето и сушенето на дрехите, но го правите ежедневно. Никой не очаква обикновената тениска да издържи години употреба. И килимът не може да служи до живот. Цапа се, тупа се, пере се и да, почиства се с прахосмукачка непрекъснато. Но това съвсем не означава, че трябва да спрете да го правите, за да не го нараните. Напротив, мръсните наслоявания в него са не по-малко вредни за тъканта и създават прекрасно убежище за акари и бактерии, които съвсем няма да му се харесат. Нито на вас.

Торбата на прахосмукачката се сменя, когато се напълни

Знаете ли в същност колко време отнема това? Може да е седмица, а може и месец. Нали не искате всичко онова, което сте събрали от пода и килимите да отстоява, много вероятно да се размножава и да „ароматизира” килера, шкафа или мястото, в което държите прахосмукачката си. Пък и пълната торба затормозява работата на уреда и го прави неефективен. За това я почиствайте добре или я подменяйте щом се запълни до половината или най-много до 1/3 от обема. И не забравяйте да смените филтрите.

Ако е чистене, да е с оцет

Не съвсем. Оцетът е любим помощник в домакинската работа и има доста широко приложение в комбинация или не със сода, но не се предоверявайте на репутацията му. Оцетът не е пръв приятел на гранитния или мраморния кухненски плот. Може да не се разбере добре и с естествено дървената ви подова настилка, нито с някои упорити петна като такива от кръв или мастило.

Не си оправяйте леглото сутрин, за да се „проветри”

Няма как да ви мине номера с това извинение. Ако не обичате да привеждате леглото си в приличен вид, просто не го правете. Но не замесвайте хигиената в случая. Спалното бельо се цапа, това е неизбежно. Проветряването няма да му навреди, стига да извадите чаршафите и завивките на чист въздух на открито. Но със сигурност не замества честата смяна и прането на бельото.

 


Още новини

Преодоляване недостига на средства и ликвидност, в резултат от епидемичния взрив от COVID -19

На 17.07.2020г. РЕ-ФРЕШ ГРУП ЕООД стартира изпълнението на административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP002-2.073-4203-C01, предоставен от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 във ръзка ...

Активни съставки за дезинфектанти подходящи срещу коронавируси

Осем са активните съставки, които са ефективни срещу кронавируси. Те са посочени от Националния център по заразни и паразитни болести (вижте таблицата). Ние работим с два от тях: Етанол и бензалкониев хлорид, подчертани са в червено.за повече информация КЛИКНЕТЕ ТУК