Алгоритъм на дезинфекция в условия на падемия на Covid-19

Алгоритъм на дезинфекция в условия на падемия на Covid-19

 От 5 апр. 2020

Специалистите по "Дезинфекция и стерилизация" към Националния център по заразни и паразитни болести са разработили алгоритъм от 6 точки за дезинфекция на обекти с обществено предназначение:

1. Избор на дезинфектант.

2. Установяване на критични точки и кратност на обработките.

3. Начин на приложение на дезинфектантите.

4. Допълнителни изисквания.

5. Дезинфекция чрез UVC светлина/бактерицидни лампи.

6. Хигиена на ръцете.

1. Избор на дезинфектант

1.1. Почистващите продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности трябва да бъдат заменени с дезинфектанти.

1.2. Новият коронавирус COVID-19 е от групата на РНК вирусите с обвивка, за които се знае, че са чувствителни на редица дезинфектанти - хлорни, алдехиди, окислители, алкохоли, йодни, четвъртични-амониеви съединения. Към момента все още се събират данни конкретно за COVID-19 и насоките в международната общност се основават на познанията за други подобни на COVID-19 вируси.

1.3. Дезинфектантът, който ще се избере, трябва да е разрешен от Министерство на здравеопазването. Министерство на здравеопазването поддържа на страницата си в Интернет Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най-малко веднъж месечно.

1.4. В зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и/или Продуктов тип 3 „Ветеринарна хигиена“ и/или за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“.

1.5. Необходимо е да се избере дезинфектант, ефективен по отношение на вируса. Не търсете изписването на името COVID-19 на етикета! Достатъчно е в областта на употреба на дезинфектанта, описана на етиката, да е вписано вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие.

1.6. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие (до 15 минути).

За пълна информация по шестте точки от алгоритъма за дезинфекция кликнете тук

 


Още новини

Преодоляване недостига на средства и ликвидност, в резултат от епидемичния взрив от COVID -19

На 17.07.2020г. РЕ-ФРЕШ ГРУП ЕООД стартира изпълнението на административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP002-2.073-4203-C01, предоставен от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 във ръзка ...

Активни съставки за дезинфектанти подходящи срещу коронавируси

Осем са активните съставки, които са ефективни срещу кронавируси. Те са посочени от Националния център по заразни и паразитни болести (вижте таблицата). Ние работим с два от тях: Етанол и бензалкониев хлорид, подчертани са в червено.за повече информация КЛИКНЕТЕ ТУК